Úvod
 Novinky
Historie
Osobnosti
Hry
Diskografie
Knihy
Filmy
Texty, básně, povídky
Galerie - video
Galerie - foto
Články a recenze
Rozhovory
Kontakty a odkazy
 

JIŘÍ ŠLITR V MUZEU POPULÁRNÍ HUDBY

28. 11. 2014
Péčí pana Aleše Opekara chystá Popmuseum (Muzeum a archiv populární hudby) výstavu věnovanou Jiřímu Šlitrovi. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 4. prosince a její součástí bude i hudební vystoupení For Semafor. Výstava se jmenuje: Jiří Šlitr 90||45|45


Žánrově bude mapovat především Šlitrovu „předsemaforskou“ práci, ale pochopitelně se výstava nevyhne také mnoha exponátům slavné „zlaté semaforské éry“ a Jiřího Šlitra představí zejména jako malíře, kreslíře nebo ilustrátora.

Oficiální tisková zpráva:

Šlitra - hudebníka a komika zná každý, i když možná často jen poněkud povrchně. Šlitra - karikaturistu a ilustrátora znají dobře jen odborníci a zasvěcenci.

Výstava pražského Popmusea propojí reflexi Šlitrova přínosu pro rozvoj české populární hudby s výstupy jeho talentu a umu výtvarného. Zaměří se hlavně na rané období života všestranného umělce, poodkryje veřejnosti dosud méně známá zákoutí jeho předsemaforských let s překvapivým poznáním, že vytříbený rukopis jak kreslíře tak pianisty byl příznačný již pro Šlitra – středoškoláka, prožívajícího strasti i slasti studentského života uprostřed neutěšených let v Protektorátu Böhmen und Mähren.

Řada unikátních exponátů tak bude vystavena vůbec poprvé. Například ojedinělé zvukové nosiče počínaje podomácku zhotovenými záznamy z 40. let, karikatury Šlitrových spolužáků a profesorů gymnázia, pocházející z dobové školní kroniky „Sebranka“ (1942), osobní předměty a doklady, jako jsou notové sešity s rozepsanými skladbami, skicáky s rozpracovanými kresbami, středoškolská a vysokoškolská vysvědčení, členské legitimace uměleckých svazů, cestovní doklady nebo řada fotografií z rodinného archivu.

Chybět nebude ani výběr ze známých Šlitrových kreseb s hudební nebo kavárenskou tématikou či portréty význačných osobností dobové hudební scény. Vystaveny budou i budou i originály Šlitrovy portrétní tvorby z jeho „předsemaforských“ let.

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 4. prosince v 18:30 v prostorách Popmusea v KC Kaštan v Bělohorské ulici 150 v Praze 6. Součástí vernisáže bude projekce záznamu přenosu České televize z 6. září 2014 For Semafor, projektu, kde současní hudebníci po svém interpretují písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.